ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ PDF Print E-mail

Η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ) ιδρύθηκε το 2008, στα πλαίσια των ευρύτερων καλλιτεχνικών προγραμματισμών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Η επιλογή των μελών της Χορωδίας γίνεται ύστερα από ακροάσεις και οι χορωδοί της εκπαιδεύονται, αφενός στην ανάγνωση και ερμηνεία μουσικών έργων και αφετέρου στην φωνητική διαπαιδαγώγηση.

Στόχος της Χορωδίας του ΣΦΜΘ είναι η πραγματοποίηση συναυλιών, τόσο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, όσο και με άλλους πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (σε εκδηλώσεις όπως κοντσέρτα, όπερα, χορωδιακά φεστιβάλ).

Για την επίτευξη των καλλιτεχνικών στόχων της Παιδικής Xορωδίας συνεργάζονται παιδαγωγός φωνής και πιανίστα, δίδοντας στους μαθητές-χορωδούς πολύτιμες συμβουλές για την καλλιτεχνική τους πρόοδο.  Στο μικρό χρονικό διάστημα η Παιδική Xορωδία του ΣΦΜΘ έχει αναπτύξει το ρεπερτόριο της από την παλαιά μουσική (Carissimi, Handel, Mozart, Haydn κ.ά.) μέχρι τον 20ο αιώνα, ερμηνεύοντας, ταυτόχρονα, έργα Θεσσαλονικέων συνθετών, όπως των Βασίλη Θεοφάνους, Δημήτρη Λάλλα κ.ά. Η Παιδική Χορωδία έχει συμπράξει με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Καλαμαριάς τον Μάιο του 2009, ερμηνεύοντας την Missa Brevis του J. Haydn για τα 250 χρόνια του συνθέτη.  Τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους παρουσίασε την καντάτα In dulci jubilo του D.Buxtehude και κάλαντα από όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Παλαιάς Μουσικής “Concerto Ellenico”.

Η πρώτη εμφάνισή της στην περιφέρεια πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μουσικές Παραλλαγές 2010» στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.  Το Δεκέμβριο του 2010 συνέπραξε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης στη λειτουργία του J. M. Haydn – Sti Nicolai Tolentini, συμμετείχε στη χριστουγεννιάτικη παράγωγή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «Μελωδένια Πολιτεία».  Tον ίδιο μήνα πραγματοποίησε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», του β΄κτιρίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Χριστουγεννιάτικη συναυλία της με το έργο του Heinrich Schütz: «Ιστορία των Χριστουγέννων».  Τον Απρίλιο του 2011 συμμετείχε στην «Εβδομάδα Λατρευτικής  Μουσικής» του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στη Ροτόντα, ενώ τον ίδιο μήνα πραγματοποίησε συναυλία στο Βελλίδειο Πολιτιστικό Κέντρο. Το Μαΐου του 2011 συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στις 29 Οκτωβρίου 2011 συμμετείχε μαζί με την “Camerata Junior” του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Αθηνών, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο του 2011 πραγματοποίησε την καθιερωμένη της Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής.  Την 1η Απριλίου 2012 παρουσίασε τη διασκευή των Ορνίθων του Αριστοφάνη στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του Μεγάρου Μουσικής, ενώ τον ίδιο μήνα συμμετείχε για μία ακόμη φορά στην «Εβδομάδα Λατρευτικής  Μουσικής» του Δήμου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στη Μητρόπολη.  Το Μάϊο 2012 συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μαέστρος είναι ο Σωτήρης Αλεβίζος.

Εξειδικευμένη διδασκαλία-masterclasses ο Αντώνης Κοντογεωργίου.


 

Χορηγός της Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Last Updated on Thursday, 16 May 2013 14:57