Η ΣΕΛΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σημαίνοντα πρόσωπα από τον κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό και πνευματικό ιστό της Θεσσαλονίκης, οραματιστές, εμπνευστές και δημιουργοί – τα Ιδρυτικά και τα άλλα Μέλη του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης – αποδύθηκαν  από το 1991, σε μια κοινή, συντονισμένη και εργώδη προσπάθεια, εθελοντικώς και ανιδιοτελώς, οι περισσότεροι “πάσει δυνάμει και παντί τρόπω” και – παλεύοντας για το Όραμά τους – το υλοποίησαν, αφού σε πρώτη μεν φάση προχώρησαν  σε κατάρτιση Συμβάσεως μεταξύ του ΣΦΜΘ και του Ελληνικού Δημοσίου – για την οποία επέτυχαν να περιβληθεί με το κύρος Νόμου (Ν. 2121/1993) της Βουλής των Ελλήνων με ομόφωνη έγκριση των 300 Βουλευτών – σε δεύτερη φάση εστήριξαν το ξεκίνημα της υλοποιήσεως, καταθέτοντας δια χορηγιών των μελών του 200.000.000 τοτινών δραχμών, και σε τρίτη φάση, διοικώντας τον ΟΜΜΘ μέχρι και το 2011, παρέδωσαν στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και στην νεολαία της,

το πολιτιστικό και συνεδριακό συγκρότημα “ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”, 

σε πλήρη ανάπτυξη και εντυπωσιακή δράση. 

Στόχος τους, να συμβάλλουν στην προώθηση της Μουσικής Τέχνης και στην ευρύτερη  καλλιτεχνική ανάπτυξη της σημερινής Θεσσαλονίκης η οποία, στον διάβα της Ιστορίας, είχε διαχρονικά πρωτοστατήσει στην παραγωγή  πολιτισμού και νέων ιδεών, μέσω πνευματικών και επιστημονικών ρευμάτων στη διάρκεια 2.300 χρόνων ζωής της. 

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αυτοί οι στόχοι επετεύχθησαν αυτά τα 30 χρόνια, και η σημασία αυτής της προσφοράς του ΣΦΜΘ, οδήγησε στην απονομή προς αυτόν, του 

ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, 

και – όπως αναγράφει το σκεπτικό της βραβεύσεως  –

«ΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΑΝ ΑΥΤΟΥ ΦΙΛΟΤΕΧΝΟΝ ΔΡΑΣΗ, ΑΜΑ ΔΕ ΤΗΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ» και 

«για τις υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις του και για την ανάδειξη καλλιτεχνικών και πνευματικών δυνάμεων». 

Τα κτιριακά συγκροτήματα του Μεγάρου Μουσικής, ( Κτίρια Μ1 και Μ2 ) προορίζονταν να είναι – και έγιναν με ιδιαίτερη επιτυχία – τα «θερμοκήπια» αυτής της προσδοκώμενης μουσικής, καλλιτεχνικής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής και πνευματικής ανατάσεως, μέσω μίας πολυσύνθετης και  πληθωρικής προσφοράς μουσικών και εν γένει πολιτιστικών, επιστημονικών και κοινωνικών προγραμμάτων, στον λαό και την νεολαία της Μακεδονίας.

"Μένουμε Σπίτι, Μένουμε Ασφαλείς"
Η Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης
Συντροφιά μας στην Εποχή του Covid-19

"ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ"

Ο MARIO LANZA ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την Τετάρτη Νοεμβρίου ,8 μμ,ενα αφιέρωμα στον Μάριο Λαντζα, τον σούπερ σταρ της 10ετιας του 50 στο Χολλυγουντ, που ο Τοσκανινι αποκάλεσε σπουδαιότερη φυσική φωνή του 20ου αιώνα’

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο 2(αίθουσα ‘Αιμιλιος Ριαδης’) με ΕΛΕΥΘΕΡΗ είσοδο.

Στο υπόγειο του κτιρίου υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων προς 4 ευρώ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σκηνές από όλες τις ταινίες του με δημοφιλείς άριες αλλά και ελαφρά τραγούδια. Οι ταινίες του είχαν απήχηση σε όλες τις ηλικίες, έφηβοι, νοικοκυρές και λάτρεις της κλασσικής μουσικής και της όπερας. Ένα πλούσιο έγχρωμο πρόγραμμα σε μεγάλη οθόνη για όλο τον κόσμο που θα απολαύσει τον καλλιτέχνη, τραγουδιστή και ηθοποιό ,που όλοι οι διάσημοι τενόροι της εποχής μας είχαν και έχουν ως πρότυπο.

Ο Mario Lanza γεννήθηκε Alfredo Arnold Cocozza στη Φιλαδέλφεια, στις 31 Ιανουαρίου 1921. Γιος μεταναστών ήταν παιδί-θαύμα, χωρίς ιδιαίτερη μουσική μόρφωση.

Τον ανακάλυψε ο Serge Kousevitzky σε μια ακρόαση στην Φιλαδέλφεια και τον προσέλαβε να υποδυθεί τον Fenton σε μία παράσταση της όπερας “The merry wives of Windsor” τον Αύγουστο του ’42.

Αφού για ένα διάστημα υπηρέτησε τη θητεία του, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με τους George London (1920-85) – Frances Yeend (1913-2008) συγκρότησαν το Bel Canto Trio.

Όταν ο διευθυντής των στούντιο της MGM Louis B. Mayer άκουσε τον Lanza να τραγουδά στο Hollywood Bowl, του έκλεισε επτάχρονο συμβόλαιο με την εταιρία του.

Εκτός από δύο εμφανίσεις στην “Madama Butterfly” στη Νέα Ορλεάνη, ο κόσμος της όπερας δεν θα τον χειροκροτούσε ξανά. Τον ανακάλυψαν, όμως, εκατομμύρια φίλοι του κινηματογράφου. Οι ταινίες και οι δίσκοι του τον καθιέρωσαν ως ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της δεκαετίας του ’50.

Ο ξαφνικός θάνατος του στη Ρώμη, στις 7 Οκτωβρίου 1959, ήταν σοκ για τους θαυμαστές του. Ο θάνατος του, σε ηλικία 38 χρονών, αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή, αλλά υπάρχει μια άλλη θεωρία σύμφωνα με την οποία ήταν θύμα του γκάνγκστερ Lucky Luciano, διότι ο τενόρος αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του.

Έως και σήμερα παραμένει ο μοναδικός οπερατικός τενόρος στην ιστορία που έγινε σούπερστάρ του Χόλλυγουντ. Το 1951 το περιοδικό “Time” υπογράμμιζε την επιτυχία του λέγοντας ότι τον λατρεύουν οι έφηβοι, οι νοικοκυρές και οι λάτρεις του τραγουδιού.

Παρ’ όλα αυτά οι φίλοι της κλασικής μουσικής, υποστήριζαν ότι η θέση του ήταν στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και όχι στην Metro-Goldwyn-Mayer.

Στο περιοδικό “Opera News” o Eric Myers χαρακτηρίζει τη φωνή του ως “πλούσια, ώριμη, αλάνθαστη. Μια φωνή που αναμειγνύει την ιταλική φλόγα με την αμερικάνικη

σπιρτάδα”. Ο Lanza ήταν Ιταλο-αμερικάνος πρώτης γενιάς και πέτυχε να προωθήσει τα στοιχεία του παλιού κόσμου με την ενθουσιώδη αισιοδοξία του νέου. “Υπάρχει μια χαρά στη φωνή του, υποστηρίζει ο Myers, που ακτινοβολεί αγνή αγάπη για το τραγούδι, με μια καρδιά ολάνοιχτη στο ακροατήριο”.

Όταν ο Arturo Toscanini αποκάλεσε τον Lanza “σπουδαιότερη φυσική φωνή του 20ου αιώνα”, δεν ήταν ο μόνος που πίστευε στον Ιταλο-Αμερικάνο τενόρο. Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του, το καλοκαίρι του 1999, στο Grand Park του Σικάγο 12.000 θαυμαστές συγκεντρώθηκαν για μια γιορτή στην μνήμη του. Και όλα αυτά για έναν άνθρωπο που τραγούδησε μόνο σε δυο όπερες σε ολόκληρη την ζωή του.

Στους θαυμαστές του Mario Lanza περιλαμβάνονται οι Sinatra, Presley, Schipa, Kousevitsky, Tebaldi, Tucker, Kirsten, Albanese.

Ο ίδιος είχε δηλώσει “Τραγουδώ από την καρδιά…ερμηνεύω τα λόγια του τραγουδιού και πραγματικά τα νιώθω, από την κορυφή του κεφαλιού μου ως τις άκρες των ποδιών μου…Τραγουδώ σα να εξαρτάται η ζωή μου από αυτό και αν ποτέ σταματήσω να το κάνω αυτό τότε θα σταματήσω να ζω”.

"ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ"

O GENE KELLY ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Τζην Κέλλυ: Ο χορός είναι η ζωή μου!

“Ο χορός είναι η ζωή μου” είναι το θέμα του αφιερώματος-προγράμματος για τον Τζην Κέλλυ, που θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης με υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 80 λεπτών, που οργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει αποσπάσματα από 18 μιούζικαλ που γυρίστηκαν μεταξύ 1942 και 1967 και τα οποία θα προβληθούν σε μεγάλη οθόνη. Συμπρωταγωνιστές σ’ αυτά είναι οι Τζούντυ Γκάρλαντ, Ρίτα Χέιγουορθ, Κάθριν Γκρέισον, Φρεντ Ασταίρ, Βέρα Έλλεν, Νίκολας Μπράδερς, Φρανκ Σινάτρα, Βαν Τζόνσον, Μίτζι Γκέινορ, Λέσλι Καρόν κ.α.

Ο Τζην Κέλλυ (1912-1996) ήταν ηθοποιός, χορευτής, τραγουδιστής, χορογράφος και σκηνοθέτης, που ξεκίνησε ως χορευτής από το Μπρόντγουεï το 1938 και το 1942 άρχισε τη σπουδαία κινηματογραφική του καριέρα. Ήταν από τους πιο επινοητικούς, εφευρετικούς χορευτές και χορογράφους του Χόλιγουντ κι από την πρώτη στιγμή κέρδισε το κοινό και τους κριτικούς, φτάνοντας στο απόγειο της επιτυχίας του το 1952 με δύο ταινίες αθάνατες : “ Ένας Αμερικανός στο Παρίσι ” και “Τραγουδώντας στη βροχή”. Η πιο σημαντική σκηνοθετική δουλειά του ήταν στο φίλμ του 1969, Hello, Dolly.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο, την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής κτίριο Μ2, ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα “Αιμ. Ριάδης”.

(Στο υπόγειο του κτηρίου υπάρχει -για όσους επιθυμούν- χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Είσοδος parking,  4Ε)

Ανακοινώσεις

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΦΜΘ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΜΙΚΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΜΙΚΤΗ ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΦΜΘ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την διενέργεια  συμπληρωματικών ακροάσεων για τη υποδοχή νέων μελών στις Χορωδίες του: «Μικτή Παιδική Χορωδία» & «Μικτή Νεανική Χορωδία», με έδρα το Μέγαρο Μουσικής, που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Για το σκοπό αυτό απευθύνει πρόσκληση προς υποψήφιους χορωδούς.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι  κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες ηλικίας από 7 έως 25 ετών –πρέπει να καταθέσουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας την αίτηση συμμετοχής τους.

 

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου από τις 15.00 το μεσημέρι και μετά.

 Η ακρόαση για τον κάθε υποψήφιο διαρκεί 15’λεπτα και θα χρειαστεί να βρίσκεται στον χώρο ακροάσεων  τουλάχιστον 30′ λεπτά νωρίτερα από την έναρξη της ακρόασης.

Παρακαλούμε να σημειώσετε στην αίτηση αν υπάρχει κάποιος περιορισμός της διαθεσιμότητάς σας από τις 15.00 το μεσημέρι και μετά, αλλιώς θα θεωρήσουμε ότι είστε διαθέσιμοι όλες τις ώρες. 

Τα έντυπα και οι αιτήσεις συμμετοχής θα είναι διαθέσιμα α) στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, β) στη σελίδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Facebook, αλλά και δ) παρακάτω.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΩΝ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ:


ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 7-12 ετών 

Οι υποψήφιοι από 7-12 ετών που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση, καλούνται να ερμηνεύσουν 2 Τραγούδια:

1) ένα τραγούδι ελεύθερης επιλογής τους σε οποιοδήποτε μουσικό στυλ, ελληνικό ή ξένο, και

2) ένα υποχρεωτικό τραγούδι (παρακαλούμε να επιλέξετε ΕΝΑ από τα παρακάτω),

Α.  ένα Ελληνικό παραδοσιακό κομμάτι της επιλογής σας (για παράδειγμα “Μήλο μου κόκκινο”), ή

Β. Τα παιδιά ζωγραφίζουν (Μουσική: Γ.Χατζηνάσιος)

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΠΟ 13-18 ετών

Οι υποψήφιοι από 13-18 ετών που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση, καλούνται να ερμηνεύσουν 2 Τραγούδια:

1) ένα τραγούδι ελεύθερης επιλογής τους σε οποιοδήποτε μουσικό στυλ, ελληνικό ή ξένο  

2) ένα υποχρεωτικό τραγούδι (παρακαλούμε να επιλέξετε ΕΝΑ από τα παρακάτω προκαθορισμένα έργα),

Α. Στό’ πα και στο ξαναλέω (Ελληνικό παραδοσιακό)

Β. Η μικρή Ραλλού (Μουσική: Μ.Χατζιδάκις)

Γ. Dona nobis pacem (Ευρωπαϊκός κανόνας)

ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΠΟ 19-25 ετών

Οι υποψήφιοι από 19-25 ετών που θα συμμετάσχουν στην ακρόαση, καλούνται να ερμηνεύσουν 2 Τραγούδια:

1) ένα τραγούδι ελεύθερης επιλογής τους σε οποιοδήποτε μουσικό στυλ, ελληνικό ή ξένο  

2) ένα υποχρεωτικό τραγούδι (παρακαλούμε να επιλέξετε ΕΝΑ από τα παρακάτω προκαθορισμένα έργα),

Α. Τζιβαέρι (Ελληνικό παραδοσιακό)

Β. Γιαρέμ γιαρέμ (Μουσική: Γ.Χατζηνάσιος)

Γ. Over the rainbow (Ο μάγος του Οζ, Μουσική: Harold Arlen

Δ. Μία Άρια αντίκα (aria antiqua) ή ένα Lied της επιλογής σας

 

Επισυνάπτονται παρτιτούρες με τους στίχους για όσους επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν.

Όλα τα κομμάτια θα ειπωθούν χωρίς συνοδεία οργάνων, αλλά μπορούν (αν θέλουν) οι υποψήφιοι να πάρουν τόνο από το πιάνο.

Επιπλεον, η μαέστρος της χορωδίας, κα Σοφία Γιολδάση, θα ακούσει τις εκτάσεις των φωνών των υποψηφίων και θα τους παίξει κάποιες ρυθμικές και ακουστικές ασκήσεις.

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023. 

 

Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Παιδική & Νεανική Χορωδία του ΣΦΜΘ: choir@tch.gr  
με τίτλο:  [Όνομα Συμμετέχοντα]Αίτηση Συμμετοχής στην [Παιδική ή Νεανική] Χορωδία

Η παραλαβή της αίτησης θα επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά από τη Γραμματεία της Χορωδίας.

Για τυχόν διευκρινήσεις επικοινωνείτε στα τηλ. 2310895909 και 2310895930 καθημερινά τις ώρες 11.00-14.00.

Διοργάνωση: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΝΕΑΝΙΚΗ & ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ 20198

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Φ.Μ.Θ.

Mε βάση την Προκήρυξη, η Επιτροπή Ακροάσεων για τη στελέχωση της Νεανικής & Παιδικής Χορωδίας του ΣΦΜΘ (αποτελούμενη από τους Σωτήριο Αλεβίζο και Ιωάννη Σφενδόνη), εξέτασε τις αιτήσεις των υποψήφιων χορωδών και άκουσε όλους τους υποψήφιους που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια ακροάσεων, που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022.

H Επιτροπή Ακροάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις και την επίδοση των υποψηφίων, διέκρινε ως πληρούντες τις προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουν το “Χορωδιακό Εργαστήρι” της Νεανικής & Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τη σχολική χρονιά 2022-2023 και οι οποίοι – ανάλογα με την απόδοση και την πρόοδό τους, την εν γένει πειθαρχία και συμπεριφορά τους και την τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Χορωδίας – θα κριθούν σε κατάλληλο χρόνο για την συνέχιση της παραμονής τους στις Χορωδίες του Συλλόγου.

Η επιτροπή εισηγήθηκε και το Δ.Σ. ενέκρινε την επιλογή των κάτωθι  αναφερομένων υποψηφίων,  κατά αλφαβητική σειρά.

Α/Α

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

1

ΒΟΥΛΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

2

ΕΣΠΙΑΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

3

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

4

ΜΠΑΡΜΠΑ ΕΛΠΙΔΑ

5

ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΟΦΙΑ

6

ΡΗΓΑΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ

7

ΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

8

ΧΑΤΖΗΒΑΚΑΛΕΛΗ ΣΤΕΛΛΑ

9

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΣΑΒΒΑΣ

 

Επισημαίνεται ότι οι χορωδοί που επιλέχθηκαν και αφού πρώτα προσυπογράψουν την αποδοχή του Κανονισμού Λειτουργίας των Χορωδιών του ΣΦΜΘ που θα τους παραδοθεί, θα διανύσουν την περίοδο δοκιμαστικής συμμετοχής που αναφέρεται ως άνω, μετά την οποία θα κριθεί η οριστική συμμετοχή τους.

Η πρώτη συνάντηση, θα γίνει στην πρόβα της Χορωδίας του Σαββάτου, 15 Οκτωβρίου 2022 στις 10 π.μ. στην Αίθουσα Δοκιμών του 5ου Ορόφου.

Θεσσαλονίκη, 11 Οκτωβρίου 2022

Για το Δ.Σ. του Σ.Φ.Μ.Θ.

Ο Γενικός Γραμματέας

Πάτροκλος Γεωργιάδης

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΦΜΘ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ
ΣΤΗΝ  ΜΕΙΚΤΗ ΝΕΑΝΙΚΗ & ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΦΜΘ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την διενέργεια  ακροάσεων για τη υποδοχή νέων μελών στις Χορωδίες του: «Μεικτή Παιδική Χορωδία» & «Μεικτή Νεανική Χορωδία» , με έδρα το Μέγαρο Μουσικής, που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Για το σκοπό αυτό απευθύνει πρόσκληση προς υποψήφιους χορωδούς.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι  κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 10 έως 25 ετών – πρέπει να καταθέσουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας την αίτηση συμμετοχής τους.
Οι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ακρόαση, η οποία θα περιλαμβάνει:
α) ένα υποχρεωτικό έργο (δίνεται η δυνατότητα επιλογής από τέσσερα προκαθορισμένα έργα),
β) ένα έργο ελεύθερης επιλογής τους και
γ) ακουστικές και ρυθμικές ασκήσεις.

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, ενώπιον Επιτροπής, σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Τα έντυπα και οι αιτήσεις συμμετοχής θα είναι διαθέσιμα α) στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δευτέρα έως Σάββατο (τις εργάσιμες ημέρες) από 10:00-18:00, β) στην σελίδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Facebook και γ) παρακάτω:

– ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
– ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ:
1. Ανατολή και Δύση
2. Αχ! Παπουαλίλη
3. Ένα το χελιδόνι
4. Τ’ αστέρι του Βοριά
5. Tu Ch’ hai le Penne Amore

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022.
Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται στη  παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Παιδική & Νεανική Χορωδία του ΣΦΜΘ: choir@tch.gr  
Η παραλαβή της αίτησης θα επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά από τη Γραμματεία της Χορωδίας.
Για τυχόν διευκρινήσεις επικοινωνείτε στα τηλ. 2310895909 και 2310895930 καθημερινά τις ώρες 11.00-14.00.

Διοργάνωση: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αποτελέσματα Ακροάσεων 17 Ιουνίου 2022

ΝΕΑΝΙΚΗ & ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΝ 20198

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Φ.Μ.Θ.

Mε βάση την Προκήρυξη, η Επιτροπή Ακροάσεων για τη στελέχωση της Νεανικής & Παιδικής Χορωδίας του ΣΦΜΘ (αποτελούμενη από τους Σωτήριο Αλεβίζο και Ιωάννη Σφενδόνη), εξέτασε τις αιτήσεις των υποψήφιων χορωδών και άκουσε όλους τους υποψήφιους που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια ακροάσεων, που έλαβαν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022.

H Επιτροπή Ακροάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις και την επίδοση των υποψηφίων, διέκρινε ως πληρούντες τις προϋποθέσεις για να παρακολουθήσουν το “Χορωδιακό Εργαστήρι” της Νεανικής & Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, για τη σχολική χρονιά 2022-2023 και οι οποίοι – ανάλογα με την απόδοση και την πρόοδό τους, την εν γένει πειθαρχία και συμπεριφορά τους και την τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Χορωδίας – θα κριθούν σε κατάλληλο χρόνο για την συνέχιση της παραμονής τους στις Χορωδίες του Συλλόγου.

Η επιτροπή εισηγήθηκε και το Δ.Σ. ενέκρινε την επιλογή των κάτωθι αναφερομένων υποψηφίων, κατά αλφαβητική σειρά.

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

1 ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ

2 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗ

3 ΒΑΡΖΑΚΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

4 ΔΑΓΛΑΡΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

5 ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

6 ΚΑΜΠΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

7 ΚΑΝΤΛΗ ΕΡΑΣΜΙΑ ΔΑΝΑΗ

8 ΚΑΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

9 ΚΑΣΙΔΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

10 ΚΟΥΜΙΩΤΗ ΑΘΗΝΑ

11 ΚΟΥΦΙΔΗΣ ΟΡΦΕΑΣ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

12 ΚΡΕΜΜΥΔΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

13 ΛΟΥΛΕΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ

14 ΜΑΡΤΖΑΒΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

15 ΜΠΙΧΤΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΜΑΡΙΑ

16 ΠΕΡΡΟΝΕ ΚΥΡΙΑΚΗ

17 ΠΡΟΜΠΟΝΑ ΣΟΦΙΑ

18 ΤΖΙΑΜΠΑΖΗ ΜΑΡΙΑ

19 ΩΡΟΛΟΓΑ ΛΑΟΥΡΑ

Επισημαίνεται ότι οι χορωδοί που επιλέχθηκαν και αφού πρώτα προσυπογράψουν την αποδοχή του Κανονισμού Λειτουργίας των Χορωδιών του ΣΦΜΘ, θα διανύσουν την περίοδο δοκιμαστικής συμμετοχής που αναφέρεται ως άνω, μετά την οποία θα κριθεί η οριστική συμμετοχή τους.

Πρώτη συνάντηση, για την οποία θα ενημερωθείτε με ανάλογο e-mail, θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2022, με την έναρξη της νέας σαιζόν.

Θεσσαλονίκη, 28 Ιουνίου 2022

Για το Δ.Σ. του Σ.Φ.Μ.Θ.

Ο Γενικός Γραμματέας

Πάτροκλος Γεωργιάδης

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗΝ
Η μουσική είναι η γλώσσα της ειρήνης. Είναι η αναβλύζουσα γλώσσα των ανθρωπίνων συναισθημάτων, τα οποία ανατείνουν τον άνθρωπον και τον οδηγούν εις την οδόν της ειρήνης, της χαράς, της ευφροσύνης και της εσωτερικής πληρότητος. Εν τούτοις, κατά τας πολεμικάς συρράξεις η
μουσική εκφράζουσα την προσδοκίαν της ειρήνης, παρέχει δύναμιν, θάρρος αγωνιστικότητα, αυτοεκτίμησιν, βεβαιότητα, αίσθημα ηρωισμού, ενισχύουσα ηθικώς και ψυχολογικώς τον αγωνιζόμενον διά την επίτευξιν της νικηφόρου εκβάσεως και την βίωσιν της χαράς της τελικής δικαιώσεως. Η μελέτη των μουσικών συνθέσεων τόσον κατά τας ειρηνικάς περιόδους, όσον και υπό συνθήκας εμπολέμων συρράξεων, από αρχαιοτάτης εποχής έως σήμερον, καταδεικνύει την σημαντικήν διαφοροποίησιν των εννοιών πόλεμος και ειρήνη εις την συνείδησιν των λαών, εκφράζει όλην την τραγικότητα του πολέμου, το θριαμβευτικόν προανάκρουσμα της νίκης και την διαλάμπουσαν αξίαν της ειρήνης εις την ζωήν και την ανοδικήν πορείαν των λαών.

«ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΣΦΜΘ) συνεχίζει και την εφετινή σεζόν, τον επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων «Τα Νέα Ταλέντα της Κλασικής Μουσικής», που
πραγματοποιείται σε χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στον κόσμο της κλασικής μουσικής η ανανέωση κρίνεται πάντοτε απαραίτητη, ώστε να φρεσκάρεται το ενδιαφέρον του κοινού. Κάθε γενιά διαθέτει μεγάλα ταλέντα, και ιδιαίτερα η νέα γενιά των μουσικών –οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδεχθούν τους διάσημους σολίστες του παρελθόντος– διαθέτει επιπλέον μεγάλη επιμονή, ενέργεια και ενθουσιασμό. Διεκδικεί δυναμικά τον χώρο της στο ανταγωνιστικό μουσικό στερέωμα, ζει τη στιγμή με νεανικό ενθουσιασμό και πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις γεμάτες ενέργεια.
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης στέκεται δίπλα σε όλους αυτούς τους νέους μουσικούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία αλλά και το βήμα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, να ξεδιπλώσουν την τέχνη τους. Έτσι, οι καλύτεροι σπουδαστές ηλικίας 6 με 30 ετών, μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές παρουσιάζουν τη μουσικότητά τους με «όπλα» τα δοξάρια, τις παρτιτούρες, τα χέρια ή τις φωνές τους.
Οι έως τώρα διοργανώσεις στο πλαίσιο αυτού του κύκλου έχουν δοθεί, σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία με παρουσίαση μεγάλων μουσικών ταλέντων και με εντυπωσιακή προσέλευση κοινού – γεγονός άκρως ενθαρρυντικό για την ανταπόκριση της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης στην καινούργια αυτή πρωτοβουλία του ΣΦΜΘ.
Τα «ΝΕΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» επανήλθαν πλέον «δριμύτερα», στις 11 Μαρτίου 2023 και ώρα 12:00 πραγματοποιούν την νέα εκδήλωση, πιο πλούσια και πιο εντυπωσιακή από ποτέ. 

Η μουσική σύνθεσις κατά την προσφυγικήν εμπειρίαν

Η προσφυγή λαών ή κοινωνικών ομάδων σε νέους τόπους, ίσως προηγουμένως αγνώστους, πραγματοποιουμένη κάτω από συνθήκες απειλής ή εκδιώξεως, αποτελεί τραυματικό γεγονός, το οποίο προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της ψυχοσωματικής εκριζώσεως από περιβάλλοντα και συνθήκες κοινωνικού ομοιοστατικού ισοζυγίου. Συγχρόνως όμως ανατέλλει εις την ψυχή και η ελπίδα της ανασυγκροτήσεως και της αναδημιουργίας, κάτω από καλύτερες ίσως συνθήκες στις οποίες θα πρυτανεύει η ασφάλεια, ο σεβασμός και η ελευθερία. Τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα των ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν την προσφυγική εμπειρία και υπέστησαν τις συνέπειες αυτής αποτυπώθηκαν στις μουσικές συνθέσεις των, οι οποίες εκφράζουν την αγάπη για την πατρίδα, τον πόνο, την αγωνία, την ανασφάλεια από την εγκατάλειψη αλλά και τις προσδοκίες για μια νέα αρχή, στην οποία οι παραδόσεις, αι αρχές, οι αξίες και το πολιτιστικό περίγραμμά των θα επιβιώσει καλλιεργούμενο σε νέο εύφορο έδαφος. Η μουσική των προσφύγων είναι η μυστική γλώσσα της θλίψεως και της ελπίδος της κοπώσεως και της δυνάμεως του τέλους και της αρχής

ΣΥΜΠΡΑΞΗ : Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα MOYSA, ΟΜΜΘ – Νεανική Μεικτή Χορωδία ΣΦΜΘ : Stabat Mater

Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, 20:00, Αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” (Μ2)

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν το έργο του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι «Stabat Mater», τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 20.00, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» του κτηρίου Μ2.

Το έργο θα αποδώσουν η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) υπό τη διεύθυνση του Θοδωρή Παπαδημητρίου και η Νεανική Μεικτή Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία του Σωτήρη Αλεβίζου.

Το εμβληματικό «Stabat Mater» είναι ένας μεσαιωνικός λατινικός ύμνος του 13ου αιώνα ο οποίος μας εισάγει με τον πιο κατανυκτικό τρόπο στη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών, καθώς περιγράφει τη θλίψη, τον πόνο και τον θρήνο της Παναγίας για τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό του μαρτυρίου.

Ο τίτλος προέρχεται από τον πρώτο στίχο του ποιήματος «Stabat Mater Dolorosa» (“Ίστατο η Μήτηρ τεθλιμμένη…”) και έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή θρησκευτικά έργα του Τζοβάνι Περγκολέζι, ο οποίος το μελοποίησε λίγο πριν το θάνατο του.

Πληροφορίες & εισιτήρια: http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2778

ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΦΜΘ: ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Με την φρεσκάδα της Ανοίξεως και την ευφορία που φέρνει στις ψυχές μας ο λαμπρός ήλιος, ο καταγάλανος ουρανός, τα χρώματα και τα αρώματα – στην πανδαισίας χρωμάτων, ήχων και αρωμάτων της φύσεως – θα είναι πλημμυρισμένη μία σειρά από υπέροχα τραγούδια και μουσικές, την βραδιά της καθιερωμένης, εδώ και 12 χρόνια Ανοιξιάτικης Συναυλίας των Χορωδιών του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα:

Μ. Θεοδωράκης: Απρίλη μου
                           Ο Καημός
                           Μάνα μου και Παναγιά
 
Μ. ΧατζιδάκιςΗ μικρή Ραλλού (Επεξ.: Σωτ. Αλεβίζος)
                       Αχ! Βρε παλιομισοφόρια
                       Τσάμικος
 
Γ. ΧατζηνάσιοςΠου θα πάει, που θα βγει
                         Μια παρέα είμαστε
                         Άνοιξε το παράθυρο
 
Δημοτικό τραγούδι Κύπρου: Ούλα χαλάλιν σου
 
Γιάν. Κωνσταντινίδης: Το Ερηνάκι (σόλο: Στέλλα Χατζηδάκη)
 
Ν. Κηπουργός: Από τη Λιλιπούπολη
                        Το χρυσαλιφουρφουρο (σόλο: Άννα Στάμογλου)           
                        Λαέ της Λιλιπούπολης (σόλο: Ερμής Αθανασόπουλος)
                        Ο ύμνος της Λιλιπούπολης
                        Όλος ο κόσμος είναι μια Λιλιπούπολη (σόλο: Στέλλα Χατζηδάκη)
                       Αχ Παπουαλίλι
 
Δημ. Μαραγκόπουλος: Δεν είμαστε Ζουλού

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΦΜΘ

ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΦΜΘ

Διοργάνωση: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ  ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ
ΣΤΗΝ  ΠΑΙΔΙΚΗ & ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΣΦΜΘ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης ανακοινώνει την διενέργεια  ακροάσεων για τη υποδοχή νέων μελών στις Χορωδίες του: «Μεικτή Παιδική Χορωδία» & «Μεικτή Νεανική Χορωδία» , με έδρα το Μέγαρο Μουσικής, που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.
Για το σκοπό αυτό απευθύνει πρόσκληση προς υποψήφιους χορωδούς.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι  κορίτσια και αγόρια ηλικίας από 12 έως 25 ετών – πρέπει να καταθέσουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας την αίτηση συμμετοχής τους.
Οι υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ακρόαση, η οποία θα περιλαμβάνει:
α) ένα υποχρεωτικό έργο (δίνεται η δυνατότητα επιλογής από τέσσερα προκαθορισμένα έργα),
β) ένα έργο ελεύθερης επιλογής τους και
γ) ακουστικές και ρυθμικές ασκήσεις.

Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022, ενώπιον Επιτροπής, σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Τα έντυπα και οι αιτήσεις συμμετοχής θα είναι διαθέσιμα α) στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δευτέρα έως Σάββατο (τις εργάσιμες ημέρες) από 10:00-18:00, β) στην σελίδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης στο Facebook και γ) παρακάτω:

 ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
– ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ:
1. Ανατολή και Δύση
2. Αχ! Παπουαλίλη
3. Ένα το χελιδόνι
4. Τ’ αστέρι του Βοριά
5. Tu Ch’ hai le Penne Amore

Η υποβολή αιτήσεων θα διαρκέσει έως την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022.
Οι αιτήσεις θα αποστέλλονται στη  παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Παιδική & Νεανική Χορωδία του ΣΦΜΘ: choir@tch.gr  
Η παραλαβή της αίτησης θα επιβεβαιώνεται ηλεκτρονικά από τη Γραμματεία της Χορωδίας.
Για τυχόν διευκρινήσεις επικοινωνείτε στα τηλ. 2310895909 και 2310895930 καθημερινά τις ώρες 10.00-14.00.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ, ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ

Η δημιουργικότης αποτελεί το ωραιότερον άνθος της ανθρωπίνης νοήσεως. Τόσον διά της επιστήμης όσον και διά της τέχνης, η δημιουργικότης υπερβαίνει τα όρια του χρόνου και επεκτείνεται εις την αιωνιότητα, ως κλίμαξ, η οποία στηρίζει πάντοτε νέες μορφές και τύπους δημιουργικής εκφράσεως, ενώ αι αρχικαί βαθμίδες διατηρούν αμετάβλητον την θεμελιώδη αξίαν και φωτεινότητά των, εις την πορείαν της ανθρωπότητος.

Η μουσική εκφράζει την κορυφαίαν δημιουργική δύναμιν της σκέψεως και του συναισθήματος, αναπτυσσομένη υπό το κράτος όλων των καταστάσεων, συνοδεύουσα πιστώς και αυθορμήτως, με ιδιαιτέραν γνησιότητα την ανθρωπίνην ζωήν εις όλας τας διακυμάνσεις της.

Υπό το κράτος της οξείας υπαρξιακής απειλής, εις περιόδους ευρείας νοσηρότητος, πανδημιών, καταστροφών εις τας οποίας εμπλέκεται μετ’ οδύνης η ανθρωπίνη ψυχοσωματική υπόστασις, ο μουσικός εκφράζει τον πόνον, την αγωνίαν, την εσωτερικήν σύνθλιψιν, την απόγνωσιν, το προανάκρουσμα του θανάτου και την απόσβεσιν της ζωής, διατηρών εν τούτοις την ελπίδα και την προσδοκίαν διά την ταχείαν έλευσιν μίας νέας ημέρας, ο ήλιος της οποίας θα επαναφέρει το φως και την χαράν εις την ζωήν, την υγείαν, την συμφιλίωσιν και ειρήνην εις τους ανθρώπους.

Η τελευταία πανδημία, όπως και αι προγενέστεραι, μας αποκαλύπτει διά μέσου της μουσικής όλας τας αλγεινάς συγχορδίας της αγωνιούσης ψυχής, η οποία αναζητούσε και αναζητά συνεχώς την κάθαρσιν και προσβλέπει εις την ταχείαν, οριστικήν και αμετάστρεπτον λήξιν του εξελισσομένου υπαρξιακού και κοινωνικού δράματος.

Πρόγραμμα
Εισαγωγή
Υπό του Προέδρου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Σφενδόνη
 
Μουσική Εκδήλωση / Εισαγωγή:
– Τρίπτυχο για τη Σμύρνη – Θάλεια Μαυρίδου – Κωνσταντίνος Γκαρίπης
– Μικρή Λακριμόζα για μεγάλες ψυχές (μια Σμυρνέικη παράφραση) – Κωνσταντίνος Γκαρίπης
 
Διαλέξεις:
 
«Η δημιουργικότης του εγκεφάλου υπό δυσμενείς συνθήκας και επί απειλής της ζωής»
Σταύρος Ι. Μπαλογιάννης
Ομοτ. Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ
 
«Μουσική και Πανδημίες»
Κωστής Κωνσταντάρας
Διευθυντής Χορωδιών εις Αθήνας, Βιολόγος
 
«Διαχείριση εργασιακών συνθηκών στις  Κρατικές Ορχήστρες κατά την περίοδο της πανδημίας»
Εύη Δελφινοπούλου
Προέδρος Μουσικών Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης
 
« Η μουσική έκφρασις επί της πανδημίας εκ κορωνοϊού: Η εμπειρία ενός συνθέτου και διδασκάλου»
Κώστας Τσούγκρας
Συνθέτης, Μουσικολόγος
Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.
Αναπληρωτής καθηγητής Συστηματικής Μουσικολογίας
 
“Μουσικές συνθέσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα lockdown”
Κατερίνα Αϋφαντή, με την συμμετοχή του Ηλία Αϋφαντή
Καθηγήτρια Νανοτεχνολογίας και Νανοβιολογίας εις ΗΠΑ
 
«Αι συνέπειαι της Μαύρης Πανώλης (1346-1353) επί της μουσικής συνθέσεως και εκφράσεως εις την Ευρώπην»
Ανδρονίκη Σερενίδου
Μουσικολόγος, Καθηγήτρια
 
«Η μουσική σύνθεσις του Пёτр Ильи́ч Чайко́вский (Τσαϊκόφσκι)  κατά την επιδημίαν της χολέρας το 1893»
Natalia Suponitskaya
Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου της Ρωσίας
 
Απ΄ τη Σμύρνη έρχομαι…  
Μουσική και κοινωνία των προσφύγων του 1922”
Θεοφάνης Μαλκίδης
Διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου
 
Μουσική Εκδήλωση/ Πέρας Ημερίδας:
«Κύριε Ελέησον»
Σύνθεση Αγγελικής Μπαλογιάννη

Νεανικός Ραδιοφωνικός Σταθμός

X